Nokia maakt rentree met nieuwe mobiele telefoon

Voormalig smartphonefabrikant Nokia zal waarschijnlijk nog dit jaar zijn rentree maken op de smartphone markt. Dat vermoeden bestond al veel langer, maar wordt nu versterkt doordat in een benchmark testresultaten van een nieuw toestel zijn opgedoken, dat Nokia D1C heet.

Uitgelekte benchmark resultaten

Benchmarks zijn speciale software waarmee smartphones worden getest en vergeleken. Het gebeurt nog wel eens dat de testresultaten uitlekken, zodat we de specificaties van een nieuw toestel al kennen voordat het door de fabrikant wordt gepresenteerd. Dit gebeurde bijvoorbeeld onlangs nog met de Samsung Galaxy C9. Maar in dit geval dus zelfs al voordat officieel bekendgemaakt is dát de fabrikant überhaupt weer telefoons gaat maken.

Drie jaar lang geen smartphones van Nokia

Sinds 2014 mocht Nokia namelijk geen smartphones meer produceren en op de markt brengen. Hierover had het bedrijf een deal gesloten met Microsoft, op het moment dat die de gehele smartphone divisie van Nokia overnam. Deze afspraak was gemaakt voor de periode tot eind 2016 en vervalt dus binnenkort.

Goedkope smartphone

Uit de benchmark resultaten blijkt dat het nieuwe Nokia toestel een vrij goedkope smartphone wordt, met een adviesprijs onder de 250 euro. Het apparaat zal draaien op Android 7.0 Nougat. Het krijgt een 1,4 gigahertz processor van Qualcomm en 3 gigabyte werkgeheugen. Meer specificaties zijn nog niet bekend.

Ook in Nederland?

Het is nu afwachten of Nokia zijn nieuwe smartphone(s) wereldwijd op de markt zal gaan brengen of alleen regionaal. Vorig jaar kwam het bedrijf immers ook al met een Android tablet, Nokia N1 genaamd, maar die is alleen in China in de verkoop gegaan. Het is dus nog even de vraag of je deze nieuwe smartphone in de toekomst ook in Nederland bij je sim only abonnement kunt aanschaffen. Gezien de prijs én de degelijke kwaliteit die Nokia voorheen altijd leverde valt dit natuurlijk wel te hopen.

Lees meer

Blackberry voorlopig nog niet uit de assortimenten

De komende jaren zullen er toch nog gewoon nieuwe BlackBerries op de markt blijven komen, zeer waarschijnlijk ook toestellen met het unieke fysieke toetsenbord. CEO John Chen van BlackBerry heeft dit gezegd.

BlackBerry zelf stopt de productie

Vorige week werd bekend dat BlackBerry zelf stopt met het ontwikkelen en produceren van smartphones. Het bedrijf was nog de enige smartphone fabrikant ter wereld die telefoons met een fysiek toetsenbord produceerde en op de markt bracht. Alle concurrenten zijn al jaren geleden volledig op touchscreens overgegaan. Maar BlackBerry lijdt al jarenlang verlies op de ontwikkeling en verkoop van zijn telefoons. Liefhebbers van dit type smartphone waren bang dat met deze mededeling nu definitief het doek gevallen was voor telefoons met een toetsenbord.

Productie wordt uitbesteed aan TCL

Maar voor de BlackBerry fans, die sinds dit bericht in zak en as zaten, is er nu toch goed nieuws te melden. John Chen, CEO van BlackBerry, heeft laten weten dat er in de toekomst tóch nog BlackBerries gemaakt zullen worden. Dit zal alleen niet meer door het bedrijf zelf gedaan worden. De productie zal namelijk uit worden besteed aan de Chinese smartphone fabrikant TCL, die onder andere ook Alcatel telefoons ontwikkelt.

Ook nog toestellen met fysiek toetsenbord

In het verleden heeft TCL al de BlackBerry DTEK 50 ontwikkeld en ook de opvolger hiervan, de DTEK 60, zullen de Chinezen voor hun rekening nemen. Ook zouden er weer nieuwe toestellen met een fysiek toetsenbord in ontwikkeling zijn. Tot nog toe is de vorig jaar verschenen BlackBerry Priv het laatste toestel met een fysiek toetsenbord.
Als je liefhebber bent van deze toestellen en graag ook in de toekomst nog een sim only abonnement in combinatie met een BlackBerry af wilt kunnen sluiten, kun je dus opgelucht ademhalen. De BlackBerry blijft voorlopig nog gewoon bestaan.

Lees meer

‘Google presenteert op 4 oktober de Pixel en Pixel XL’

Google komt met groot nieuws. Al wekenlang zoemt het gerucht rond dat het bedrijf op 4 oktober een tweetal nieuwe smartphones naar buiten zal brengen. Bovendien zal dan waarschijnlijk ook meteen een nieuw besturingssysteem worden gelanceerd waarop de twee toestellen moeten gaan draaien. Afbeeldingen van die twee toestellen zijn dankzij een fabrikant van accessoires al uitgelekt.

Pixel en Pixel XL

De twee nieuwe modellen gaan Google Pixel en Google Pixel XL heten. Op Amazon worden momenteel al rubber beschermhoesjes aangeboden voor beide modellen. De fabrikant hiervan, Spigen, heeft hier foto’s bij geplaatst waarop de beide smartphones zijn te zien. Het is onduidelijk of dit per ongeluk is gebeurd of bewust om alvast publiciteit te vergaren.

Bijna hetzelfde

De beide toestellen zullen nagenoeg dezelfde eigenschappen en mogelijkheden hebben. Het verschil zit hem in het formaat van de beeldschermen en de capaciteit van de accu’s. De Google Pixel krijgt een beeldscherm van 5 inch, terwijl dat van de Google Pixel XL 5,5 inch groot wordt. Het vermogen van de accu’s wordt respectievelijk 2770 megahertz voor de Pixel en 3450 megahertz voor de Pixel XL.

Verdere specificaties

Beide toestellen zullen worden voorzien van een 2 gigahertz quad-core processor. Ze krijgen allebei 4 gigabyte werkgeheugen en 32 gigabyte intern geheugen. Daarnaast worden de smartphones uitgerust met twee camera’s: een 12 megapixel camera aan de achterzijde en een 8 megapixelcamera aan de voorzijde. Ze krijgen een 3,5 millimeter audio uitgang om een koptelefoon of speakers aan te sluiten aan de bovenzijde en een vingerafdruksensor aan de achterkant.

Nieuw besturingssysteem

Het ‘nieuwe’ besturingssysteem waar de twee smartphones volgens de geruchten op zullen gaan draaien is een samenvoeging van de oude systemen Android en Chrome. Hierover is verder nog erg weinig bekend. We zullen dus nog even moeten wachten op de uiteindelijke presentatie door Google. Maar dit zijn hoe dan ook interessante ontwikkelingen, zeker als je graag het nieuwste van het nieuwste wilt op smartphone gebied. Het zal vast niet lang duren voor je deze nieuwe toestellen ook in Nederland gewoon bij een sim only abonnement kunt krijgen.

Lees meer

Huawei brengt binnenkort de Huawei Nova uit

Huawei komt met een nieuwe betaalbare smartphone, de Huawei Nova, een relatief voordelig toestel met toch veel mogelijkheden. Het is de bedoeling dat deze vanaf 13 oktober ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn, zo heeft Huawei laten weten.

Betaalbare premium smartphone

De techbeurs IFA in Berlijn had begin september al de primeur. Daar onthulde Huawei zijn nieuwste toestel, dat de fabrikant zelf omschrijft als een betaalbare premium smartphone. Het toestel zal een adviesprijs krijgen van 399 euro en behoort met die prijs inderdaad tot de betaalbaardere modellen. De Huawei Nova is een krachtig toestel in een compleet metalen behuizing. Het is bovendien uitgerust met een 5 inch groot Full HD-beeldscherm.

Indrukwekkende specificaties

De Huawei Nova draait op een krachtige Qualcomm Snapdragon 625 processor van 2 gigahertz. Het toestel heeft een werkgeheugen van maar liefst 3 gigabyte. Voor interne opslag is er 32 gigabyte beschikbaar en daarnaast is het toestel natuurlijk ook uitgerust met een SD geheugenkaartslot. Als praktische extra feature heeft de Huawei Nova een vingerafdruksensor. Het beschikt over een verhoudingsgewijs zeer krachtige accu van 3020 megahertz.

Camera voor super selfies

Voor het maken van foto’s van topkwaliteit is het toestel voorzien van een 12 megapixel camera aan de achterzijde én een 8 megapixel camera aan de voorzijde. Als extraatje voor de liefhebbers van selfies kunnen de foto’s al direct tijdens het schieten worden bewerkt dankzij speciale camera functies, zoals Beautiful Skin en Beauty Make Up. Ben je op zoek naar een betaalbare smartphone in combinatie met je sim only abonnement, dan hoef je dus niet lang meer te wachten op deze topper. Vanaf 13 oktober ligt de Huawei Nova in de winkel in de kleuren Titanium Grey, Mystic Silver en Prestige Gold. En met een prijs van slechts 399 euro krijg je heel veel smartphone voor je geld.

Lees meer