iPhone SE abonnement vergelijken

iPhone SE abonnement vergelijken? De iPhone SE is naar alle waarschijnlijkheid het nieuwste budget toestel van Apple. Het toestel zal een 4-inch scherm krijgen en deze interne specificaties als de iPhone 6s. De iPhone 5s zou volledig van de markt gehaald worden, waardoor het alleen nog mogelijk is om een iPhone SE abonnement af te sluiten of deze telefoon los te kopen.


iPhone SE abonnement informatie

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de prijzen voor een iPhone SE abonnement vergelijkbaar met de huidige abonnementsprijzen voor een iPhone 5s abonnement. Hiermee wordt de SE inderdaad hét budgettoestel van Apple, aangezien de iPhone 6s en iPhone 6s Plus een stuk duurder zijn dan de 5s. Maar wat maakt een abonnement in combinatie met een iPhone SE nu zo aantrekkelijk? Wat staat een consument nu werkelijk te wachten wanneer zij of hij een abonnement met een iPhone SE afsluit bij een provider zoals KPN, Telfort, Tele2 of anderen? Omdat de iPhone SE qua productiewaarde veel lager ligt, zullen de abonnementen voordeliger uitpakken. Althans, dat is de prognose. De iPhone SE wordt gemaakt voor nog geen honderdveertig euro. Inclusief winstmarges en andere percentages komt de gemiddelde toestelprijs zo rond de vierhonderd euro uit, wat absoluut niet aan de hoge kant is gezien de gemiddelde prijzen van Apple producten. Laten we eens naar een voorbeeld abonnement kijken van enkele providers en hoe dit zich verhoudt tot andere toestellen.

De mogelijke providers i.c.m. de iPhone SE

Om te beginnen bij T-Mobile, een provider die zich niet specifiek op één doelgroep richt maar zich duidelijk bekommerd om een zo breed mogelijke doelgroep. We gaan bij iedere vergelijking uit van het standaard iPhone SE model, degene met een opslagcapaciteit van 16 GB. Het losse toestel is bij T-Mobile verkrijgbaar voor € 432,-. Ideaal zou natuurlijk zijn dat men geen extra kosten hoeft te betalen zodra het abonnement wordt afgesloten, dus de directe kosten voor de telefoon worden verrekend naar een maandaflossing van € 18,-. Allemaal goed en wel, maar wat betekent het uiteindelijk voor je maandelijks verbruik? De gemiddelde abonnementskosten van de Nederlandse verbruiker schommelen zo rond de € 45,- per maand, exclusief verzekeringen. Hierbij wordt gemiddeld zo’n 4 GB aan data verbruikt. Bij T-Mobile sluit je een iPhone SE abonnement af voor € 42,- per maand, met daarbij 6 GB aan data. Qua belminuten en SMS mogelijkheden kom je uit op 120 stuks, wat maakt dat je voor extra data nog minder betaalt dan het Nederlands gemiddeld. Is dat niet een fantastische prijs om op uit te komen?

Maar hoe staat het dan bij andere providers? Kunnen zij dezelfde service bieden en vasthouden aan het budget principe zoals Apple zelf bedoeld heeft? KPN richt van oudsher op zakelijke klanten alsook op de gezinnen. Voorheen maakte jongerendienst Hi! ook nog deel uit van KPN, maar sinds enkele maanden is dit permanent op gegaan in het moederbedrijf. Bij KPN ontvang je voor € 49,- per maand 5 GB aan data, wat duurder is dan het gemiddelde, maar je ook meer data geeft dan het gemiddelde.

Wat het aanbod van KPN echter interessant maakt is dat je een permanente korting ontvangt zolang je abonnement loopt, en wanneer je reeds een andere dienst van KPN ontvangt krijg je nog eens extra korting. Dit is een zeer gebruikelijk en veel voorkomend verdienmodel bij providers. Hoe meer diensten je ergens afsluit, hoe goedkoper het totaalplaatje uiteindelijk zal worden. Laten we van KPN eens overstappen naar een service die zich voornamelijk toelegt op de jongere, digitalere generatie: Tele2.

Sinds enkele maanden heeft Tele2 een marketingcampagne gelanceerd waarmee het bedrijf zich overduidelijk toe probeert te leggen op de jongeren. Alles draait om data verbruik, streaming en een constante toestroom en uitstroom van informatie. Dit is dan ook duidelijk merkbaar bij het afsluiten van een iPhone SE abonnement. Bij Tele2 ontvang voor je € 43,- per maand een dikke 8 GB aan data, inclusief onbeperkte belminuten en SMSjes. Wat opvalt is dat, hoe meer een provider draait op het verbruik van data, hoe goedkoper de belminuten juist lijken te worden. Bij Tele2 lijk je dus vooralsnog het goedkoopst uit te zijn, al zal je hierbij wel eenmalig € 8,- moeten betalen voor de aanschaf van de telefoon.

iPhone SE prijzen

Een iPhone SE abonnement kan dus voor veel mensen vele malen goedkoper uitpakken dan we tot nu toe gewend waren geweest. Voor de gemiddelde maandprijs die een Nederlander betaalt voor een vlaggenschipmodel krijg je niet alleen een state of the art Apple telefoon, je ontvangt er ook nog eens een bulk aan dataverbruik bij die je simpelweg niet links kan laten liggen. Het zal de providers, alsook Apple, geen windeieren gaan leggen en op de korte termijn voor een flinke toename in verkoop gaan zorgen.

De juiste demograaf

De producten van Appel zijn nu eenmaal ongelooflijk gewild en kunnen erop rekenen dat er een enorme afzetmarkt gevonden gaat worden. Vooral onder de jongeren zal de iPhone SE het goed kunnen gaan doen. Dit is namelijk een demograaf die door de jaren heen niet zoveel te besteden heeft als oudere generaties, en zal er dan ook baat bij hebben om voor minder geld een betere telefoon te kopen. Want wat maakt een iPhone SE nu eigenlijk anders? Wat zijn de verschillen met voorgaande modellen en de verschillen tussen de twee types eigenlijk? Daarvoor meer in de volgende alinea.

Verschil in uitvoering

Apple heeft er sinds jaar en dag al een sport van gemaakt om haar producten in verschillende uitvoeringen op de markt te brengen. Waar het eerst nog vooral betrekking had op de opslagcapaciteiten zien we tegenwoordig ook meer keuze in kleur, wat natuurlijk erg aantrekkelijk is voor een hoop mensen. Niet iedereen is immers even weg van zwart of grijszilver. In de voorgaande jaren bracht Apple zijn producten vaak in viervoud op de markt: eentje met een opslagcapaciteit van 16 GB, eentje met 32 GB, 64 GB en 128 GB.

Meer streaming is minder opslag

Naarmate de telecomwereld zich ontwikkelde en het bleek dat er meer en meer gestreamed kon worden, bleek het minder nodig om grote opslagcapaciteiten mee te geven. Apple schrapte de 128 GB al snel, met uitzondering van enkele tablets en vlaggenschipmodellen. De 32 GB werd eveneens als overbodig geacht en nu zijn we aangekomen bij de iPhone SE. Dit model komt in twee verschillende uitvoeringen met betrekking tot de interne opslagcapaciteit, namelijk de 16 GB-variant en de 64 GB-variant.

Verschillen onderling

Beide uitvoeringen worden daarnaast in vier verschillende kleuren uitgebracht. Dit zijn eveneens de kleuren die Apple hanteert bij andere modellen, namelijk zwart, wit, rosegoud en goud. Deze kleuren hebben op alle behalve de zwarte betrekking op de achterkant, waar de voorkant namelijk wit gekleurd zal zijn. Op deze manier weet Apple wederom een breed spectrum aan te spreken op de markt. Om in het verlengde te denken van de afzetmarkt en de bijhorende leeftijdsgroepen, zou men zelfs kunnen stellen dat het slim is om verschillende flitsende kleuren te hanteren. Op jongere leeftijd hecht men vaker meer waarde aan het voorkomen dan aan de interne mogelijkheden. Kleuren als goud en rosegoud zullen dan ook goed bij deze wens passen en ongetwijfeld aansluiting vinden.

Maar met elk nieuw model volgt natuurlijk ook kritiek, zowaar mogelijk uit vele uiteenlopende hoeken. Van de kleine reviewsites op het internet tot grote concurrenten die het product afschuiven als ‘lui’ of ‘ontbrekend aan innovatie’. Het zij zo, maar neem deze uitspraken niet zomaar voor waar aan tot je werkelijk weet wat er huist onder de motorkop. Apple’s keuze om een budgetmodel uit te brengen zal namelijk niet zomaar een tweederangs toestel zijn. Want zelfs als het bedrijf uit Californië gaat voor een goedkoper type, kan men er altijd nog op rekenen dat er alles aan wordt gedaan om het zo goed mogelijk met de tijd mee te laten gaan.

Gelijkenissen en verschillen: competitie

De iPhone SE lijkt qua uiterlijk bijzonder veel op de succesvolle iPhone 5 en 5S. Het is eigenlijk nagenoeg dezelfde telefoon. De afmetingen zijn hetzelfde en het scherm is eveneens een 4-inch scherm met Retina resolutie. Zij die deze schermen reeds gewend zijn zullen niet erg versteld staan maar voor hen die met deze telefoon de eerste overstap maken naar Apple: het betreft hier maar liefst een resolutie van 1136 x 640 pixels. Prachtig scherpe kwaliteit dus. Hier houden eigenlijk alle vergelijkingen met vorige modellen op. Apple heeft er goed werk van gemaakt om aan de interne functies niets te downgraden maar alles op een niveau te houden zoals we dat vandaag de dag gewend mogen zijn.

Interne specificaties

Zo draait de telefoon op een nieuwe, razendsnelle A9 chip met wel 2 cores. Dit betekent dat er een processorsnelheid van 1.8 Ghz kan worden bereikt. Combineer dit met een werkgeheugen van 2 GB en je het een telefoon die een werkprestatie kan leveren die niet onder zal doen voor het gemiddelde vlaggenschipmodel van bijvoorbeeld HTC of Samsung. Daarnaast is de camera ook van de hoogst mogelijke kwaliteit. Een 12 megapixel camera aan de achterkant en een 5 megapixel camera aan de voorkant leveren je exact die prachtige foto’s die je gewend bent van Apple, nagenoeg dezelfde hoogstaande kwaliteit als die van de iPhone 6 en 6S. De videofuncties zijn eveneens vooruitstrevend: de camera is klaar om de meest prachtige beelden in 4K te schieten, wat langzaamaan dé nieuwe standaard zal worden voor film. Sociale streamingsdiensten zoals YouTube maken al lang en breed gebruik van de 4K functie en een gemiddelde videomaker kan nu eenmaal niet meer achterblijven.

Met de komst van veel nieuwe mobiele telefoons, of smartphones, zijn we qua technologie steeds meer vooruit gegaan. We kunnen meer data erop kwijt, de smartphones kunnen zwaardere programma’s draaien en de kwaliteit van het beeld wordt alsmaar beter en beter. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat we niets meer te klagen mogen of kunnen hebben. Helaas blijkt het niet helemaal waar, want er is één aspect in telefoons dat al jarenlang te maken heeft met teruglopende kwaliteit en betrouwbaarheid. En daarbij is het niet alleen Apple, of Samsung of HTC dat hiermee te maken heeft. Het is namelijk het probleem van de batterij. Omdat smartphones meer en meer energie verbruiken kan het helaas niet meer bewerkstelligd worden dat een telefoon met gemak drie dagen meegaat, zoals de oude koelkasten van vroeger dit konden. Een smartphone gaat gemiddeld een dag mee, waarna deze weer aan de lader moet worden gehangen om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen. Dit is voor veel mensen een hekelpunt en daarom wordt hier in beoordelingen ook erg veel aandacht aan besteed. Het kan namelijk een selling point zijn als deze tegenvalt of meevalt.

Ijzersterke accu

Apple heeft in het verleden enige tegenslagen gekend wat dit betreft. De accuduur van telefoons deed onder aan de accuduur van andere merken maar sinds de iPhone 6-lijn werd gelanceerd lijkt hier een duidelijke verandering in te zijn gekomen. Dit is met de iPhone SE gelukkig nog meer verbeterd. Zo is het batterijleven langer en zal een iPhone SE het nog langer volhouden dan de iPhone 6. Uiteraard is dit deels te wijten aan minder benodigdheden maar waar het ook mee te maken heeft is wellicht de grootste verandering te dusver.

Onmiskenbare groei

De iPhone SE draait namelijk op de allernieuwste versie van iOS. Waar de iPhone 6 en 6S beiden nog draaien op iOS 9, draait de iPhone SE op iOS 9.3. Daarmee is dit het eerste toestel van Apple dat draait op dit nieuwste besturingssysteem, wat natuurlijk zorgt voor een betere energiebesparing en een algehele verbetering van de prestaties. Daarnaast is een iPhone SE compatibel met alle moderne varianten van verbinding. Hij is te verbinden met nagenoeg ieder netwerk en heeft een frequentiebereik van 5Ghz. De wifiverbinding is de allerlaatste AC variant en ook op het gebied van Bluetooth blijft de iPhone SE met zijn 4.2 versie niet achter

iPhone SE geruchten tot aan de release

‘Nieuwe budgettoestel van Apple verkrijgbaar in een 16GB en 64GB uitvoering’ – 15 februari 2016
Het nieuwe budget toestel van Apple zou niet verkrijgbaar zijn in een 128GB uitvoering, zo blijkt uit de laatste berichten. Wel zou de iPhone SE verkrijgbaar zijn in een 16GB- en 64GB uitvoering. Hiermee blijft Apple dus vasthouden aan een 16GB model, die volgens criticasters te weinig harde schijfruimte heeft om met deze tijd mee te kunnen gaan. Mensen zijn daardoor snel gedwongen om te kiezen voor een andere manier van geheugenopslag; bijvoorbeeld door meer ruimte te kopen voor iCloud opslag.

‘SE komt ook in een rose gouden kleur’  – 2 februari 2016
Een anonieme bron binnen de productieketen van Apple heeft laten weten dat de 5se ook in de populaire rose gouden kleur zal komen. Ook zouden de kleuren space gray (zwart) en silver (zilver) weer mogelijk zijn. Of de kleur gold (goud) ook weer in het assortiment zit, is nog niet duidelijk.

‘iPhone SE bevat A9/M9-processor’ – 25 januari 2016
Volgens de laatste geruchten zal het vanaf 18 maart 2016 mogelijk zijn om een iPhone SE aan te schaffen of een iPhone SE abonnement af te sluiten. Volgens de laatste geruchten zou de 5se worden voorzien van een A9/M9 processor, die we ook kennen van de iPhone 6s. Hiermee krijgt de 5se een sterk verbeterde processor ten opzichte van de iPhone 5s.

‘Iphone 5s uit de handel na de release iPhone SE?’ – 20 januari 2016
Het is goed mogelijk dat de 5se de iPhone 5s volledig uit de handel laat verdwijnen. Volgens verschillende anonieme bronnen en analisten kiest Apple er voor om het ‘oude toestel’ van de markt te halen en de consumenten dus alleen nog de mogelijkheid geeft om de nieuwste 5se aan te schaffen wanneer men voor een budgettoestel van Apple wil gaan. In vergelijking met de 5s zouden de prijzen voor iPhone SE abonnementen vergelijkbaar zijn met de iPhone 5s van dit moment. Dit zou betekenen dat het nieuwe toestel van Apple een stuk goedkoper zal zijn dan de 6s en 6s plus die momenteel op de markt zijn.